Samen op pad of alleen?
26 juli 2022 
3 min. leestijd

Samen op pad of alleen?

Hoe los je het op, wanneer je samen op pad wilt en de ander wil niet mee?
Het leek mij fantastisch om het Pieterpad te lopen. Het liefst samen met mijn man. Enthousiast als ik ben vraag ik hem of hij mee gaat. Hij zegt: "Leuk schat, maar niet voor mij".

Ik denk: "Hoezo niet????"

Als ik echt ergens voor ga, dan geef ik mijzelf niet zomaar gewonnen. Ik voer allerlei argumenten aan en verwacht natuurlijk dat hij dan zegt: "Natuurlijk, wat leuk. Ik ga met je mee."

Niets van dat al.

"Je denkt toch niet dat ik dat pad ga lopen? Dat is voor 50plussers, bejaarde vrouwen, etc. Youp van 't Hek heeft er over geschreven.  Ik moet er niet aan denken."

Natuurlijk baalde ik. Maar ik doe niet zo ingewikkeld, dus als hij niet wil en ik wel, dan zoek ik een andere mogelijkheid.
Een vriendin van mij wilde wel mee en zo liepen we de eerste etappe van Pieterburen naar Winsum. Het was prachtig en ik was verkocht.

Thuisgekomen vertelde ik in geuren en kleuren hoe mooi het was. En hoopte stiekem dat mijn man alsnog mee zou willen gaan.

Wat doe jij als je het niet voor elkaar krijgt?
Ik weet niet hoe jij dat doet, maar als ik mijn zin wil hebben dan heb ik de neiging om over-enthousiast te worden, heel veel en goede argumenten aan te voeren, zodat je er geen speld meer tussen kan krijgen en uiteraard zwicht en mee gaat:)

Dat dat op een ander irritant kan overkomen had ik vroeger niet door. Het was normaal. Zo deed ik dat. Toen noemde ik het enthousiasme, nu zou ik het bestempelen als zeuren en drammen. Haha. Meestal werkt het averechts als ik in de overdrive ga.

Hoe bereik je je doel?

  • Of ik krijg mijn zin en de ander gaat tegen zijn zin in mee.
  • Of ik krijg mijn zin niet.

In beide gevallen is het een lose-lose situatie. Niemand die hier wint.

Ik was me er niet van bewust, wel dat het niet goed voelde.

Op enig moment realiseerde ik me wat ik deed: argumenteren en discussiëren. Het bracht ons niet bij elkaar.
Waar het echt over ging werd niet besproken.

Waar gaat het over?
Eerlijk gezegd wilde ik gewoon graag samen iets doen. Dat hoeft helemaal niet het Pieterpad te zijn, als we maar samen iets zouden doen.

Dat vertelde ik mijn man: "Ik wil gewoon samen met jou iets doen." Het kwam authentiek uit mijn hart. Hij hoefde niet mee te lopen. Ik miste hem.

Hij keek mij aan en zei: "Dan loop ik toch gewoon met je mee."

Ik vertrouwde het niet helemaal. "Je hoeft niet mee te gaan om mij mijn zin te geven, dat werkt niet voor mij. Alleen als je het zelf ook echt wilt!"

Hij knikte en zei nogmaals: "Ik ga mee!"

Vrij en samen
De tweede etappe van Winsum naar Groningen liepen we samen en we genoten. Hij zei: "Wat is dit leuk" Haha.
Win-win op alle fronten.

Ondertussen baalde hij er van dat hij de eerste etappe had gemist en die ik niet nog een keer wilde lopen. Het was zijn eer te na. Dus liep hij deze zonder mij. Alle volgende etappes liepen we samen. Soms met vrienden, soms met familie.

En nu 10 jaar verder zit het Pieterpad er op. Zeer voldaan kwamen we op de Pietersberg aan. Wat een mooie route, maar bovenal wat mooi om samen te doen.

Soms denk je bij dit soort thema's, waar gaat het over? Het sop is de kool niet waard. Toch gaat het wel ergens over. Maar eigenlijk nooit over datgene waarover je discussieert. Het welles-nietes gedoe, de onderlinge machtsstrijd, allemaal menselijk, maar daarmee bereik je je doel niet. Het correspondeert niet met het onderliggende verlangen.

Voor mij is dat vrijheid en verbinding. Zonder compromissen een oplossing vinden waar we allebei tevreden mee zijn. Dan stroomt het. Dan voel ik ook dat we samen zijn.

Het begint bij mij
Ik hou mijn klanten ook altijd voor dat dat begint bij jezelf. In dit geval bij mij. Practice what you preach.

Toen ik begreep waar het echt over ging kon ik ook benoemen wat mijn diepste verlangen was en liet ik mij niet meer weerhouden door angst voor afwijzing.
Ik wil winnen, niet ten koste van een ander, maar ook niet van mijzelf. Gelukkig kan dat ook. Hoe mooi is dat?!

Een winnend team begint bij jezelf en samen win je.

Herken jij je in dit verhaal? Hoe krijg jij het voor elkaar?
Ben je snel tevreden met een compromis, ga je een ander pleasen?

Ik ben benieuwd en hoor het graag!

Meer lezen? Opgelost!
Meer leren en bijdragen? TCO-online-training

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen