Ik ben bang dat ik een bedreiging ben voor mijn chef
23 april 2015 
1 min. leestijd

Ik ben bang dat ik een bedreiging ben voor mijn chef

Lieke was duidelijk ontdaan. “Ik schrijf rapporten en mijn chef Jan strijkt met de eer! Wanneer de directie mij uitnodigt voor een overleg, dan zegt Jan dat hij dat niets vindt. Hij brandt mij af op kleine dingen die ik verkeerd doe. Maar de dingen die goed gaan daar hoor je niets over. Er is altijd wel wat. Ik word er gek van. Volgens mij ziet Jan mij als een bedreiging!”

Misschien herken je dit? Een gevoel van machteloosheid in een situatie die je ogenschijnlijk niet kunt oplossen. Wat je ook doet, hoe vaak je al geprobeerd hebt om het uit te praten. Vroeg of laat barst de bom. Je zit in een conflictsituatie, met alle gevolgen van dien. De kosten kunnen erg hoog zijn. De energie die wegstroomt, de verminderde productiviteit, loyaliteit, teamspirit, geld, tijd, je baan…. je eigen gezondheid. Heel menselijk. Moet Jan eruit? Of Lieke? Twee goede krachten. Zou dat een oplossing zijn? Maar wat is de impact daarvan op het hele team? Het lijkt alsof er alleen maar verliezers zijn. En dat willen we niet. Onze omgeving ook niet.
Iedereen heeft wel een advies om problemen op te lossen, maar vaak is het een schot hagel omdat we niet goed weten wat het echte probleem is. Waar gaat het echt over? Waar zit de angel? Wat maakt dat je je zo boos en machteloos voelt? Dat is interessant om te onderzoeken. Wat is je eigen aandeel? Wat maakt dat je dit patroon onbewust in stand houdt? Waar zit de angel?
Lieke ontdekte het en toen de angel er uit was zei zij opgelucht: “Mijn boosheid is weg, omdat ik mijzelf begrijp”. Geen compromis of schikking, maar een oplossing waar je echt mee verder kunt. Win-win!

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen