Zelfmanagement

Diep in je hart is het altijd helder en duidelijk. Dan weet je wat je wilt, dan maak je keuzes die kloppen, dan bruis je van de energie.

Maar soms is het niet helder, dan is er ruis op de lijn. Het voelt niet goed. Goed bedoelde adviezen helpen dan niet. Het komt niet over. Terwijl het voor een ander zo voor de hand lijkt te liggen om iets op een bepaalde manier te doen.

Herken je dit bij jezelf? Wat doe jij om helderheid te krijgen?

En zie je het bij anderen? Hoe reageer jij, wanneer je iemand ziet worstelen met iets? Geef je ook adviezen en worden die ook opgevolgd?

Deze week werkte ik met een team en dit is wat ik hoorde van één van de teamleden:

“Ik zie heel goed dat zij worstelt met iets, maar al mijn adviezen worden in de wind geslagen. Ik ben er dan ook klaar mee, het is niet mijn verantwoordelijkheid.”

En dat klopt ook.

Mensen zelf keuzes laten maken en verantwoordelijkheid laten nemen voor hun eigen welzijn. We noemen het zelfmanagement. Natuurlijk wil je best helpen en ben je bereid om  adviezen te geven:

“Het is niet goed voor je gezondheid, deze baan, deze relatie, stop er toch mee, doe dit, doe dat..”

Goed bedoeld, maar veelal is het als een schot hagel. Het schiet zijn doel voorbij. Ondertussen raak je gefrustreerd omdat iemand je adviezen niet opvolgt. Het lijkt eenvoudig om dan afstand te nemen en misschien wel onverschillig te worden. Tenslotte is het ook niet jouw verantwoordelijkheid. En toch?

Onbewust rechtvaardigt dit ook je gedrag. Je eigen onverschilligheid. Wees eerlijk: voelt het echt goed? Ik tref zelden (eerlijk gezegd nooit) mensen die dat prettig vinden. Het is eerder een brevet van onvermogen. Je wilt iets voor elkaar krijgen, maar het lukt niet. Die frustratie is alleen van jezelf. En natuurlijk wil je een ander helpen, maar bereik je je doel, wanneer je eigen frustratie in de weg zit? Ben je echt tevreden?

Ik vroeg het aan de betrokkene en vroeg door naar de angel van de ontstane impasse. Toen het kwartje viel was de ruis van de lijn. Inzicht maakt alles weer bespreekbaar en oplosbaar. Vooral om samen te werken en met plezier. De weg loopt via jezelf door je eigen gevoelens van frustratie te begrijpen en op te lossen.

Voor mij elke keer weer een cadeau. Wanneer de angel er uit is, dan gaat het weer als vanzelf. Hoe mooi is het om zo te kunnen werken. Dunne dossiers en mensen doen het zelf. En kunnen het ook zelf, wanneer je echt begrijpt waar de schoen wringt. Dan weet je hoe je jezelf kunt managen, omdat het duidelijk is. Dat is de echte win-win!

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen