Bemoeizucht in Amsterdam
11 januari 2018 
in Blogs
1 min. leestijd

Bemoeizucht in Amsterdam

Een conflict kan zo maar ontstaan op een gewone dag in Amsterdam. Een stad met zijn eigen verkeersregels. Het is gewoon goed uitkijken.

Marieke vertelde mij onlangs haar verhaal.

“Wie fietst er niet door rood? Natuurlijk weet ik dat ik het niet zou moeten doen, maar ja als iedereen het zo doet, waarom moet ik roomser dan de Paus zijn. En ik doe het heus niet elke keer. Maar afgelopen woensdag had ik haast en ik moest naar mijn werk. Bij het zebrapad fietste ik gewoon door, omdat er niemand aankwam, dacht ik. Toen werd ik mij toch even terechtgewezen door een buschauffeur. Zij vond dat ik bij een zebrapad moest afstappen van mijn fiets, omdat ik het meisje voor mij het goede voorbeeld moest geven”.

Ogenschijnlijk lijkt het een incident. Je zucht een keer en je gaat weer door met je leven. Toch ligt er vaak iets onder en zeker wanneer het rotgevoel blijft hangen. Marieke vervolgt:

” Ik was zo ontdaan, wéér iemand die me iets verwijt, mij terecht wijst, iets van me vindt, mij afkeurt. Ik kon wel huilen. Waar bemoeit deze vrouw zich mee?

De opmerking van de buschauffeur herinnert Marieke aan eerdere gebeurtenissen. We bespreken het patroon en ergens onderweg begrijpt Marieke waar het vandaan komt en wat deze enkele opmerking van de buschauffeur teweeg heeft gebracht.

Marieke verzucht:

“Ik vind er natuurlijk wat van, maar eerlijk gezegd had de chauffeur in dit geval gewoon gelijk, maar de manier waarop het gezegd werd kan toch heel anders?”

En ja, dat is ook waar. Alleen mensen doen gewoon wat zij doen. Je kunt dat niet veranderen, ook al wil je dat nog zo graag. Je hebt enkel invloed op je eigen handelen, je eigen gevoelens en je gedrag. En als het zoveel energie kost, dan is de angel er niet uit. Dan is er iets wat aandacht behoeft. Dan mis je even de schakel. Onbedoeld en onbewust reageer je je dan af op iemand die er niets mee te maken heeft.

We gingen aan de slag en toen de angel er uit was, toen viel het kwartje. Inzicht in wat er echt speelt, doet mensen weer oplichten. Elke keer weer heel bijzonder. Dan kun je weer verder, zonder de last uit het verleden. Marieke stapt weer onbevangen op de fiets of in de bus. Vrij en met plezier.

Herken jij ook dit soort situaties, waarin het ogenschijnlijk om niets lijkt te gaan? Ik hoor het graag!

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen