De elfstedentocht, maar dan heel anders
09 augustus 2018 
in Blogs
1 min. leestijd

De elfstedentocht, maar dan heel anders

Een paar jaar geleden heb ik samen met Peter de Elfstedentocht gefietst. Met weinig tot geen ijs in de winter, een super leuk alternatief in de zomer. Ik kan het je van harte aanbevelen.

Je komt alles tegen, niet alleen de leukste plekjes langs de route, maar ook elkaar en vooral ook tegenwind en dat kan de relatie onder druk zetten. En dat begon al bij het begin.

Ik herinner me nog goed hoe we de eerste etappe fietsten van Leeuwarden naar Bolsward. Hoe moeilijk kan het zijn? Zo ver is het niet. Maar het was duidelijk een andere zomer, dan deze zomer. Met regen en ongelofelijk veel tegenwind ging het erg moeizaam. Ik bedacht al snel dat het een heel erg slecht idee was. Het is vakantie!

Waarom doen we dit onszelf aan? Gezelliger werd het niet. Maar ja, als je eenmaal ja hebt gezegd dan wil je ook niet afstappen.

Dus je trapt door in de laagste versnelling. En dan ben ik toch blij met Peter, de schaatser en racefietser in de familie, die mij er doorheen sleept. Die mij het gevoel geeft dat ik er niet alleen voor sta. Iemand die ik vertrouw. En dat kan ik goed gebruiken op een moment dat mijn eigen zelfvertrouwen tot een nulpunt is gedaald. Natuurlijk verlang je er naar om af te stappen en niet verder te gaan. Maar opgeven is echt geen optie.

Peter herinnert mij aan mijn eigen commitment. Dit is wat je wilde, toch?

En daar ligt de basis voor succes. Bij het oplossen van conflicten is het niet anders. Wanneer je iets wilt dan is het doel echt bereikbaar. Misschien niet zo snel als je wilt, maar wel goed en met tevredenheid en vervulling. Het hoeft niet altijd snel te gaan. Snelheid is geen garantie voor kwaliteit.

Peter wist de eindeloosheid van Leeuwarden naar Bolsward te overbruggen, door mij van kerktoren naar kerktoren te loodsen. “Kijk daar moeten we heen, naar die toren!”.

En zo fietsten we via Marssum, Dronrijp, Baljum, Winsum, Spannum, Kubaard en Hichtum naar Bolsward.

Het is de weg die verschil maakt, met het doel voor ogen.

Je kunt veel zelf en op een bepaalde manier moet je het ook zelf doen, maar je bent niet alleen. Hulp is altijd dichtbij. En de beste hulp voor mij komt van mensen die niet meegaan in mijn drama, maar van mensen die naast mij staan en zeggen: “Je kunt het! Ik ben er voor je.”

Onmisbaar in de sport, maar ook in het leven zelf. Dat besef maakt dat het doel niet alleen gehaald wordt maar ook vervulling geeft.

Win-win in optima forma.

Picture Designed by jcomp / Freepik

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen