Dit kan niet waar zijn!
26 november 2015 
3 min. leestijd

Dit kan niet waar zijn!

Op de luchthaven kocht ik het zojuist bekroonde boek van Joris Luyendijk: Dit kan niet waar zijn”. In het vliegtuig sloeg ik de eerste bladzijde op en las de inleiding. Het begon als volgt. “Je zit in een vliegtuig. Het bordje “stoelriemen vast” is uit.” Ik begon te lachen. Dit kan niet waar zijn. Toeval bestaat niet, dat ik juist nu in het vliegtuig dit boek lees. Op zich heb ik niet zo veel met de financiële dienstverlening. Ik snap het eenvoudigweg niet. Het is ondoorgrondelijk en niet tastbaar. Vond het in de advocatuur ook altijd lastig te praten over pensioenen, hypotheken, pandrechten en aandelen. Voor mij was het lucht. Je kan het niet vasthouden. Toch wilde ik dit boek ook lezen. Het deed mij enorm veel deugd dat het in begrijpelijke taal was geschreven.

Het banksysteem is geen op zich zelf staand systeem. Het maakt deel uit van onze wereld, mijn wereld. Ook ik heb er mee te maken. Destijds als advocaat en curator bij de afwikkeling van vele faillissementen. Mijn taak was puin te ruimen, activa verkopen en de opbrengst verdelen onder de crediteuren volgens een bepaalde volgorde, waarbij het meeste geld of naar de bank gaat, of naar de fiscus. Zo was het spel, zo waren de regels. Ook ik maakte deel uit van een systeem. Ook privé heb ik er mee te maken, bij het kopen van een huis, het afsluiten van een hypotheek.

Wat mij door het boek van Joris toch weer verbaasde was hoe mensen werken voor de banken in “The City”. Gewone mensen die doen wat ze doen, omdat ze denken dat het moet, omdat het zo hoort, omdat ze niet anders kunnen of willen. Mensen die zichzelf dreigen te verliezen. Op de een of andere manier hebben ze het niet door. Het is gewoon om niet transparant of open te zijn. Het is gewoon dat je je vrienden of familie nauwelijks ziet. Het is gewoon om dag en nacht te werken en veel geld te verdienen. Je houdt jezelf voor dat het normaal is. Je vraagt je niet (meer) af of dit ook echt is wat je wilt? Je kunt niet anders. Het is een verslaving aan drank, pillen, werk, geld, de wil om te winnen, het gevoel erbij te horen. Geen tijd voor reflectie.

En dat is niet alleen bij banken zo, hoewel dat daar extreem lijkt. Ik kom het overal tegen. In bedrijven, de gezondheidszorg, maar ook bij jonge studenten die ineens overspannen zijn. Hoe kan dat? Het lijkt er op dat we allemaal iets doen. Iets waarvan ook ik denk: dat kan toch niet waar zijn? Maar als ik heel eerlijk ben dan herken ik dat ook bij mij zelf. Vooral in de tijd dat ik nog werkte als advocaat. Maar ook op andere fronten. Onbewust houden we vast aan vastgeroeste patronen. Het lijkt alsof je niet anders kunt. Alsof je geen keuze hebt. Het kan niet waar zijn dat het ook anders kan en al helemaal niet zonder verlies. Het boek van Joris doet mij opnieuw beseffen dat het ook bij banken speelt, maar eigenlijk overal.
Maar wat win je wanneer je je relaties verliest? Wat win je wanneer je gezondheid er aan onder door gaat? Wat win je met veel geld en je ziet je kinderen niet?

Daarover gaat ook mijn workshop op 11 december as. Want waar gaat het echt over? Wat communiceren we niet en wat speelt er wel? Wat kan er niet waar zijn en is toch waar? Maar vooral hoe los je het op zodat je echt wint! Zodat je keuzes kan maken die werken voor jou en je familie, werken voor jou en de wereld waarin we leven. Waar je ook werkt, wat je ook doet.

Natuurlijk kun je wachten tot een systeem verandert, je kunt het ook niet doen. Niemand behalve jij zelf is verantwoordelijk voor jouw geluk. Dat is misschien slecht nieuws. Maar tegelijkertijd is het ook goed nieuws. Wanneer je gaat ontdekken wat je onbewust zelf in stand houdt en je gaat begrijpen hoe je dat kunt veranderen, in vrijheid. Dan wordt het een stuk eenvoudiger. Dan kun je te midden van de ogenschijnlijke chaotische en complexe wereld waarin we leven keuzes maken die daadwerkelijk bijdragen aan een verandering die werkt voor jou en de mensen om je heen. Dan ervaar je vrijheid, vrede, samen, vervulling, zingeving. Win-win. Of simpel gezegd: liefde. Dat is niet in geld, aandelen, of welke transactie uit te drukken. Tegelijkertijd onbetaalbaar en het enige wat er echt toe doet. Wat echt en waar is. Niet waar?

Wil je er bij zijn op 11 december tijdens deze TOP1day? Meer info en inschrijven: klik hier. Je bent vanharte@wel-com.nl

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen