Feyenoord en examenstress
11 mei 2017 
1 min. leestijd

Feyenoord en examenstress

Wie wordt er landskampioen? Feyenoord of Ajax? Het zal niet de eerste keer zijn dat het zomaar anders wordt dan je van te voren had bedacht. Het hoort  bij het spel. Je kunt winnen, verliezen of gelijkspelen. It’s all in the game.

Deze week zijn ook de examens op de middelbare scholen begonnen. Ook dat lijkt een spel waar je kunt winnen of verliezen. Het gaat allemaal gepaard met de nodige stress.

Ik herinner mij nog goed het eindexamen scheikunde op het vwo. Niet de stof, ook niet de vragen. Het zag er allemaal interessant uit, dat wel, maar ik kon er geen touw aan vast knopen. Tijdens het examen heb ik enkel naar de vragen gestaard. Ik kon er echt niets van maken. Complete black-out. Ik wist echt niets te verzinnen.

Het cijfer: een 2. Gecombineerd met de cijfers en de tentamens voor de schoolonderzoeken werd het een 4 op mijn eindlijst. Natuurkunde werd uiteindelijk een 5.  Een herexamen was onvermijdelijk. Het is uiteindelijk gelukt, maar wat een gedoe.

Ik was toen vast van plan geofysica te studeren, hoewel iedereen het mij afraadde. Eigenwijs als ik was wilde ik het toch proberen. En ik ben blij dat ik dat heb kunnen doen en er zelf achter ben gekomen, dat dat niet bij mij paste.

En is het daar niet om te doen in het leven? Te leren, te spelen, te ontdekken. Soms win je en soms verlies je. Zo leer je het leven zelf. Net als lopen; je valt, je staat op en gaat weer door. Niemand die dat voor je kan doen.

Achteraf  kun je altijd zeggen dat je het anders had moeten doen. Geen scheikunde in het pakket :). Het heeft geen enkele zin, het geeft je alleen maar meer stress.

Als er iets is wat mij ontspant dan is het wel het leven te accepteren precies zoals het  is. Dan kan ik stoppen met mijzelf  te veroordelen over alle gemiste kansen. Over de wedstrijden die ik verloren heb. Over de keuzes die ik achteraf niet had moeten maken.

Dan accepteer ik mijzelf precies zoals ik ben en ben in staat anderen te accepteren precies zoals zij zijn. Dat is prettig, dan hoef ik niet te vechten. Dan voel ik mij vrij en win. Er is niets te verliezen.

Benieuwd naar mijn e-book ‘Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet’

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen