Het komt wel goed schatje
16 februari 2017 
1 min. leestijd

Het komt wel goed schatje

Geduld is een schone zaak.

Zeker voor mij en zeker in de golfsport. Als hockeyer ben ik gewend om snel te spelen. Geen tijd te verliezen. In de golf is dat heel anders. Je hebt alle tijd. En vooral veel tijd om na te denken.

In mijn hoofd heb ik de bal al gespeeld en weet ik precies hoe hij moet gaan. Maar ja, de bal gaat meestal een geheel andere kant op dan ik had bedacht. En helaas doe ik dat allemaal zelf. Niemand anders die ik de schuld kan geven als het mis gaat. En daar zit ook de uitdaging en de ontdekking van mijn eigen mogelijkheden.

In het gevecht met mijzelf om het heel erg goed te doen en ontzettend te balen als het mis gaat, verlies ik de strijd en vooral ook het plezier in het spel. Hoe kun je winnen van jezelf?

Mijn trainer wees mij deze week op het rustmoment in de swing. Voor de nietgolfers onder ons, je maakt eerst een backswing, de club gaat naar achteren en voordat hij weer naar beneden gaat om de bal te raken is een moment van rust, van stilstand. Net als de klepel van een klok heen en weer slaat is er altijd een rustmoment.

Dat past niet echt in mijn systeem, want ik denk altijd aan snel en doorgaan. Maar wanneer ik juist dat ene moment van rust pak, wat voor mij onnatuurlijk lijkt, dan speel ik de mooiste ballen. Dat maakt verschil. De slag gaat met minder moeite. Ik heb meer plezier en bereik betere resultaten. Dat lukt misschien niet elke keer, maar bij elke slag probeer ik er weer aan te denken. En als het mis gaat, is er altijd weer een volgende keer. Wat kan er gebeuren?

De lessen die ik leer in de sport sluiten naadloos aan op mijn werk als mediator.

Wanneer ik een mediationgesprek heb en ongeduldig word, dan wil ik gas geven. Doe even zus of zo, dan zijn we klaar en is dit conflict de wereld uit. Maar elke keer wanneer ik dat doe, duurt het proces langer. Kost het meer tijd en energie. De kunst is dat door te hebben en net als in de sport, even dat rustmoment te pakken, gas terug te nemen, gewoon adem te halen en de houding “het-komt-wel-goed-schatje” aan te nemen. En vanuit die rust is alles weer mogelijk, elke keer weer opnieuw.

Meer weten? Download dan het gratis E-Book ‘Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet’.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen