Verliezen hoort erbij, toch?
24 augustus 2017 
in Blogs
1 min. leestijd

Verliezen hoort erbij, toch?

Als hockeyer vind ik het prachtig om de sport te volgen. De snelheid van het spel, de techniek, de inzet van de spelers, coaches, scheidsrechters en het publiek dat zo meeleeft.
Wat mij ook fascineert is het proces van het spel. Hockey vind ik het mooist wanneer het simpel wordt gespeeld. Wanneer er een flow is; de spelers weten elkaar dan blindelings te vinden. Er is volop energie en het spel lijkt moeiteloos te gaan. Van dat soort momenten kan ik enorm genieten.

Cruijff zei ooit: 

“Voetballen is simpel, maar het is nog niet zo eenvoudig om simpel te voetballen”.

Dat geldt ook voor het hockeyen. Soms maken we het onszelf gewoon erg moeilijk, dan worstelen we met de bal, dan lijkt het niet te lukken. Ineens wordt het zwaar.

In de herenwedstrijd tussen België en Nederland viel me dat op. Iedereen knokte enorm en toch lukte het niet. En daarmee liep de frustratie op. En dan speelt er iets anders. Je bent eenvoudigweg niet meer echt met het spel bezig, ook al denk je van wel.

De frustratie wordt afgereageerd op anderen, de scheidsrechter of medespelers. Bewust of onbewust. Alsof de ander jouw persoonlijke probleem kan oplossen. Helaas. Dat kan niet. En dat weet je ook best. Maar in het vuur van het spel is het vergeten, met als resultaat een aantal gele kaarten.

Je kunt zeggen dat sport emotie is. Dat het er bij hoort. En in zekere zin klopt dat ook. We zijn gewoon mensen, emotionele wezens:). Soms win je, soms verlies je. Wanneer je wint dan is er meestal niets aan de hand. Het voelt goed. Bij verlies heb je meestal een ander gevoel.

Jouw gevoel wordt niet bepaald door de einduitslag. Dat zijn cijfers. De kunst is dat je het verlies of de winst precies kunt accepteren zoals het is. Dan voel je rust. Dan ben je in staat iets nieuws te creëren. Een nieuwe kans, een nieuwe mogelijkheid. Zolang je die rust niet ervaart, dan speelt er iets anders. Onbewust, maar het belemmert je in je spel. Het kost je energie en resultaten.
Hoe mooi is het om daar inzicht in te krijgen. Zodat je weet dat je altijd een keuze hebt, om te spelen vanuit de angst te verliezen of vanuit het vertrouwen te winnen. In beide gevallen weet je niet wat het resultaat zal zijn. Maar het speelt heel anders. Dan speel je in de flow, dan klopt het.

Ik kijk al weer uit naar de volgende wedstrijd.

Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet!  Bestel hier je E-book.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen