Help! Ik heb weer een vergadering
03 september 2015 
1 min. leestijd

Help! Ik heb weer een vergadering

Heb jij een hekel aan vergaderen of vind je het echt leuk? Ik krijg zo vaak te horen: “We moeten weer vergaderen. Daar heb ik helemaal geen tijd voor. Bovendien heb ik niet het gevoel dat er ook maar iemand naar mij luistert.”

Maar ja, je kunt moeilijk tegen je baas zeggen dat je niet meer komt. En kritiek wordt niet echt gewaardeerd, ook al bedoel je het goed. Dan ben je lastig en is je baan niet meer zeker. Onbewust en onbedoeld wringen we ons in vele bochten en zijn verbaasd dat we niet echt effectief zijn, laat staan geïnspireerd. Integendeel: vaak zijn we geïrriteerd over het verloop. Sommigen zijn afwezig. Anderen komen te laat of hebben de stukken niet gelezen. Weer anderen hebben zich niet aan de afspraken gehouden die tijdens de vorige vergadering toch duidelijk waren? Voldoende om af te haken. De mobiele telefoons liggen op tafel en worden veelvuldig geraadpleegd. Het is maar een voorbeeld.

Kan dat anders? Ja wel degelijk. Doe eens gek. Doe eens iets anders. Vergader eens niet over al die punten maar vraag gewoon is aan elkaar hoe het gaat, hoe je je voelt. Wat speelt er in je leven. Waar loop je tegen aan. En dat begint bij het scheppen van een sfeer waar het veilig is om te zeggen wat er echt te zeggen is. En als dat gewoon kan, dan zijn er buitengewone vergaderingen, bijeenkomsten mogelijk. Dan wordt de vergadering zelf een bron van inspiratie, wat niemand wil missen.

En doe je zelf en een ander een plezier. Los niets op. Luister alleen, vanuit je hart, oprecht. Tegenover je zit iemand net als jij. Een mens die net als jij door allerlei fases gaat in zijn leven, die ziekte en gezondheid kent, geboorte en dood, voor- en tegenslagen. Misschien herken je jezelf wel in die ander. Misschien heb je meer met elkaar gemeen dan je denkt. Het kan zoveel leuker en effectiever wanneer je je realiseert waar we als mensen behoefte aan hebben. Heel simpel: we willen allemaal gehoord worden, het gevoel hebben dat we bijdragen, iets betekenen. En als we echt naar elkaar luisteren en horen wat er echt belangrijk is, dan ben je zo klaar met de actiepunten tijdens de vergadering, want dan wordt het heel vanzelfsprekend om iets aan te pakken en samen te doen. Win-win!

Meer weten over effectief communiceren en vergaderen? vanharte@wel-com.nl

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen