Het is stil in mij...
12 oktober 2023 
1 min. leestijd

Het is stil in mij...

Het is stil in mij....

Het is niet te bevatten dat oorlogen telkens weer oplaaien en escaleren. Met geweld en oneindig veel verdriet en leed. Soms word ik er moedeloos van. Dan denk ik: laat maar, het heeft toch geen zin.

Maar ja, dat schiet ook niet op. En dat is ook helemaal niet wat ik wil. Ik maak me geen illusie over de oorlogen die we proberen met wapens op te lossen. Ik geloof niet dat dat ook maar iets oplost. Sterker nog, al dat leed zijn weer zaadjes voor de volgende strijd.

 Tja, hoe dan wel?

 Er is altijd die ander, die begon....

Je hoeft het niet goed te keuren of goed te praten.

Maar die ander zal het niet oplossen. Dat is het slechte nieuws.

Wel fijn dat je zèlf iets kunt doen. Dat je zelf iets anders kunt doen, dan geweld met geweld te beantwoorden.

Het lijkt onmogelijk, wanneer je één partij als agressor ziet. Ik begrijp dat goed. Het is menselijk. Dan is je oordeel al geveld, je hebt al partij gekozen. De vijand is bekend. Je overlevingsmechanisme werkt op volle toeren.

Maar wanneer we haat en geweld beantwoorden met haat en geweld, dan verliezen we allemaal.

Wanneer we haat en geweld beantwoorden met liefde en compassie, dan winnen we.

 

" We only discover the way out, when we become the light"

Dr Edith Eger

 

Het begint bij ieder van ons. Dat is goed nieuws, ondanks de shit. Zoveel gemakkelijker dan te wachten op betere tijden of andere omstandigheden, andere leiders...

Het begint ook bij mij. In elk gesprek dat ik heb voel ik wanneer ik een oordeel heb. Dan staat het in de weg. Het staat tussen mij en mijn klant. Dan moet het snel en op mijn manier. Het gaat dan niet meer over de ander, maar over mij. Ik houd daarmee onbedoeld en ongewild het conflict mede in stand.

Het verschil te zien en te voelen is een groot cadeau. Het hoofd en hart werken dan naadloos samen. Dat zijn de momenten dat ik hoop heb en vertrouwen heb. Ik zie anderen oplichten, ik zie en voel de opluchting wanneer dat wat in de weg zit, opgelost is.

Ik maak me geen illusie. Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wat wel kan is mensen helpen om conflicten op te lossen. Gewoon thuis, op het werk, dichtbij.

Mijn dag is mooi, wanneer ik een klein stukje heb kunnen bijdragen aan vrede, vrijheid, verbinding en dat zonder geweld, zonder strijd, zonder compromissen te sluiten waar je niet achter staat.

"Ik heb geen buikpijn meer.

De negativiteit is uit mijn lijf."

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen