Hoe houd ik het simpel?
20 augustus 2019 
in Blogs
2 min. leestijd

Hoe houd ik het simpel?

De vakantieperiode geeft ons tijd en ruimte om te klussen. Het is prachtig om oude meubels weer een facelift te geven. Mijn man is daar goed in. Met eindeloos geduld maakt hij het weer als nieuw. En ik ben er blij mee. Happy wife, happy life:)

Het is ook mooi om te zien dat je meer kunt dan je denkt. Ook al ben je er niet echt voor opgeleid. Alles is te leren.

Het doet mij denken aan een situatie een paar jaar geleden toen hij naar de plaatselijke bouwmarkt ging voor wat materiaal voor het schilderen van raamkozijnen. Omdat hij niet precies wist hoe het heette, legde hij uitvoerig uit waar het om ging, iets van een houten latje voor op het glas. De man van de bouwmarkt liet hem beleefd uitpraten en zei vervolgens: “u bedoelt een glaslat”.

Hoe eenvoudig wordt het wanneer je de juiste woorden kunt vinden. Mijn man zei: “ik had geen idee dat dit een glaslat wordt genoemd, maar eigenlijk is dat zo logisch. Hoe moeilijk kan het zijn.”

Woorden geven ons de mogelijkheid om elkaar te verstaan en te begrijpen. Zo lossen we ook vele conflicten op. Dan praat je met elkaar, je luistert, je vergeeft en verzoent. Zo kun je weer verder. En soms is het een grote chaos in je hoofd en lijkt het alsof je er niet meer uit kunt komen. Dan begrijp je niet dat de ander jou niet begrijpt.

Dan krijg je het niet voor elkaar. Op de één of andere manier voel je je onbegrepen, niet gehoord en lijkt het er op dat je niet de juiste woorden kunt vinden om duidelijk te maken wat je echt bedoelt. Dan praten we langs elkaar in plaats van met elkaar. Dan is er ruis op de lijn.

Hoe meer ruis, hoe groter de frustratie kan zijn. Misschien herken je wel de machteloosheid die daarbij hoort. Je wilt het wel anders, maar het lukt niet. Onbewust maken we een ander of de situatie oorzaak van het probleem en richten onze pijlen daarop. Er verandert alleen niets. Het lijkt alsof je geen mogelijkheden hebt om het op te lossen.

Niets is wat het lijkt!

Je kunt wel degelijk iets veranderen, wanneer je begrijpt waarom het niet lukt en wanneer je weet waar het echt over gaat. Dan vind je de juiste woorden. Dan word je begrepen en voel je je gehoord. Dat is de kunst. En dat kun je leren. De weg loopt via jezelf.

Wanneer je het door hebt, wordt het leven simpeler, lichter en mooier, alsof het gaat om het kopen van een glaslat. Dan weet je hoe je echt kunt winnen en bereik je je doel. Voor jezelf, voor anderen. Hoe fijn is dat!

Wil je dit ook leren? Donderdagavond geef ik een speciale (online) introductie over de TOPopleiding transformatie conflictoplossing. Ik beantwoord al je vragen en je krijgt direct toepasbare tips. Deze introductie is voor mensen die het stuur in eigen handen willen hebben.

Je bent van harte wel-com. Meer info en aanmelden kan via deze link.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen