Hoe moeilijk kan het zijn?
12 augustus 2015 
1 min. leestijd

Hoe moeilijk kan het zijn?

Thuis zijn we aan het klussen. Het is prachtig weer om te schilderen. Mijn man is daar goed in. Als student kluste hij op die manier al bij. Daar plukken we nu de vruchten van. Jong geleerd is oud gedaan. Vandaag toog hij naar de plaatselijke bouwmarkt voor wat materiaal voor het schilderen van de raamkozijnen. Omdat hij niet precies wist hoe het heette, legde hij uitvoerig uit waar het om ging, iets van een houten latje voor op het glas.

De man van de bouwmarkt liet hem beleefd uitpraten en zei vervolgens: “u bedoelt een glaslat”. Hoe simpel kan het zijn wanneer je de juiste woorden kunt vinden. Mijn man zei: “ik had geen idee dat dit een glaslat wordt genoemd, maar eigenlijk is dat zo logisch. Hoe moeilijk kan het zijn.”

En zo is het ook met het oplossen van conflicten, als je het door hebt dan is het heel simpel en worden de acties om het op te lossen heel logisch. Soms lukt het uitstekend om conflicten op te lossen. We praten het uit, leggen het bij. We vergeven of verzoenen. En soms lukt het niet. Dan krijgen we het niet voor elkaar. Op de één of andere manier voelen we ons onbegrepen, niet gehoord en lijkt het er op dat we niet de juiste woorden kunnen vinden om verstaan te worden. Dan praten we langs elkaar in plaats van met elkaar. Dan is er ruis op de lijn. Hoe meer ruis, hoe groter de frustratie kan zijn. Misschien herken je wel de machteloosheid die daarbij hoort. Je wilt het wel anders, maar het lukt niet. Onbewust maken we een ander of de situatie oorzaak van het probleem en richten onze pijlen daarop. Er verandert alleen niets. Het lijkt alsof je geen mogelijkheden hebt om het op te lossen. Niets is wat het lijkt!

Je kunt wel degelijk iets veranderen, wanneer je begrijpt waarom het niet lukt. Wanneer je de juiste woorden weet te vinden om datgene te zeggen waar het werkelijk om gaat. Dan word je begrepen en voel je je gehoord. Dat is de kunst. En dat kun je leren. De weg loopt via jezelf. Wanneer je dat door hebt, wordt het leven simpeler, lichter en mooier, alsof het gaat om het kopen van een glaslat. Wij weten nu hoe het heet, dus voor de volgende keren lopen we direct naar het juiste schap. Bij conflictoplossing is het niet anders. Als je eenmaal door hebt waar het in essentie om gaat, dan ken je de weg. Dan weet je hoe je echt kunt winnen en bereik je je doel. Voor jezelf, voor anderen. Hoe fijn is dat!

Wil je dit ook? Vanharte@wel-com.nl

 

Ik ontvang graag de wekelijkse blog van Chiquita
Voornaam

Tussenvoegsels

Achternaam

E-mailadres

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen