Ik ben wel een keer klaar met de ruzie in de familie!
17 mei 2018 
in Blogs
1 min. leestijd

Ik ben wel een keer klaar met de ruzie in de familie!

Voor mij is mijn familie het belangrijkste dat er is. Het gevoel dat je je ergens veilig voelt, jezelf kunt zijn en erbij hoort. Je kunt er bij aankloppen, het is vertrouwd.

Of zoals een tante ooit tegen mij zei: “Wanneer je ziek bent, dan kun je een beroep doen op buren en vrienden, maar meestal niet voor lang. Maar op je familie kun je altijd een beroep doen.”

Misschien herken je dat wel, een goede buur of vriend kun je best om hulp vragen. Maar niet zo vaak. Je wilt tenslotte niet het gevoel hebben iemand tot last te zijn.

Het is overigens maar de vraag of het ook als een last wordt ervaren, maar dat terzijde. Op je familie kun je daarentegen altijd een beroep doen. Zo voel ik dat tenminste in mijn familie. Daar ben ik dankbaar voor. Dat wil niet zeggen dat iedereen elke keer als ik ergens om vraag iets doet, maar het is een soort van ongeschreven regel, dat wanneer het er op aan komt er geen enkele discussie is dat je er gewoon voor elkaar bent.
Toch is dat niet zo vanzelfsprekend. In menige familie is er verdeeldheid en een strijd die soms onoplosbaar lijkt. De behoefte aan samen is onuitgesproken door onopgelost leed dat in de weg zit. Spanningen die nog dagelijks voelbaar zijn.

Wat kun je doen wanneer je niet bij machte bent om het op te lossen? Moet je je familie laten vallen of het contact verbreken? Of je mond houden of het issue negeren?

Regelmatig werk ik met jongeren. Mensen die nog een heel leven voor zich hebben. Onbezorgd lijken te zijn. En toch?
Wat zou jij doen wanneer je geconfronteerd wordt met een familieruzie? En je dagelijks van school naar huis fietst en steeds weer bang bent voor wat er die avond zou kunnen gebeuren. Dan zou je het liefste willen vluchten, maar waar moet je naar toe? Waar moet je beginnen, wanneer de volwassenen er zelf niet uit komen?

Voor mij is het irrelevant met wie ik spreek in een familie. Je kunt altijd beginnen bij degene die zegt:
“Ik wil het anders. Ik ben wel een keer klaar met die ruzie in de familie.”
En dat je daarbij niet hoeft te wachten op je ouders of andere familieleden, dat getuigen de jongeren in dit filmpje. Zij leerden en ontdekten hoe je op effectieve wijze oud zeer opruimt. Hoe cool is dat?!

Meer weten? Vanharte@wel-com.nl

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen