In the cloud

Ik ben niet zo’n held. Maar ik wil wel ergens naar toe en dan pak ik het vliegtuig. Een gemakkelijke manier om een grote afstand te overbruggen. Ik heb het lange tijd een spannende aangelegenheid gevonden. En dat heeft alles met controle te maken. Beter gezegd, het loslaten van de controle. Het moet wel. Een kwestie van de piloot vertrouwen en je overgeven aan de vlucht. Simpel lijkt het. En tegenwoordig doe ik dat ook. Maar deze week werd ik mij toch weer even bewust van de angst die ik voelde. Toen de piloot ging landen. We vlogen al enige tijd boven de wolken en daar is het zo prachtig. Een eindeloosheid waar ik geen woorden voor heb. Adembenemend! Ik voel me rustig en geef me volledig over aan de vlucht.

Totdat we gingen landen. Dat betekende dat we door dat dikke wolkendek moesten. Je zag helemaal niets meer. Even zo’n moment dat ik de controle leek te verliezen. Alsof ik het ooit heb gehad. Het is angst. Herken je dat? Je voelt je machteloos. Gek genoeg gaat dat gepaard met een gevoel van iets te moeten doen. Alsof je iets kunt doen.

Wanneer je een conflict hebt met iemand, gebeurt er eigenlijk hetzelfde. Je wilt een oplossing, voelt je machteloos en je wilt iets doen. Maar wat kun je doen, wanneer je iets probeert te controleren, wat je niet kunt controleren? Waar je geen invloed op hebt.  Onbewust houden we vast aan iets. Aan hoe het conflict is ontstaan, wie er schuld heeft, hoe de oplossing er uit moet zien. Zonder dat je het in de gaten hebt lijkt het er op alsof er geen andere oplossingen denkbaar zijn. Maar er zijn zoveel oplossingen mogelijk, wanneer de ruis weg is. Wanneer je door het wolkendek vliegt en die ongelofelijke ruimte ziet en ervaart. Het is er allemaal, alleen in een impasse niet zichtbaar. Je zit in the cloud.

Elke keer vind ik het mooi dat mensen zich overgeven aan het mediationproces, omdat zij een oplossing willen. Uit de impasse willen komen. Dat vraagt lef. Dat je durft te vertrouwen op de mediator, maar bovenal op jezelf. Dat er een oplossing komt die werkt, waar je echt tevreden mee bent. Ook al zie je die (nog) niet. Het voelt als vliegen. Soms is het traject rustig, soms is er enige turbulentie, maar als je ergens wilt komen, stap dan in en vlieg!

En voor de mediator geldt hetzelfde: durven te vertrouwen op het zelfoplossend vermogen van mensen. Niet zo simpel. Maar altijd mogelijk, want als de “cloud” weg is heb je helder zicht.

Download het gratis ebook: “Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet!”

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen