Inspiratieloos

En dan ineens heb je geen inspiratie om een blog te schrijven.  Geveld door griep. Geen gebrek aan materiaal. Zoveel onderwerpen waar je wat over kunt schrijven. Maar ja, de inspiratie is er niet. Of het moet dat stuk zijn in het AD van de staatssecretaris Martin van Rijn

“De dag dat ik mijn moeder naar een verpleeghuis bracht, was de verdrietigste dag van mijn leven. Zij en mijn vader konden niet meer altijd samen zijn. Wij herkennen elkaars ervaringen. Net als honderdduizenden andere zoons en dochters worstelen we met het lange afscheid dat dementie veroorzaakt. Met het verdriet dat je voelt als je geliefde of moeder je niet meer herkent.”

Intrigerend blijf ik het vinden. Waar gaat het verdriet echt over? Is het het onvermijdelijke afscheid wat je neemt van je dierbaren, terwijl zij er nog zijn? Dat ze jou niet herkennen? Dat je hen niet meer kunt bereiken?
Wat het ook is, je mist het gevoel van samen, de verbinding. Herken je het verdriet? Het verdriet dat je misschien ook wel hebt ervaren dat je moeder er niet voor je was toen je nog klein was. Hetzelfde gevoel van alleen zijn. Machteloos. Je wilt het wel anders maar het kan niet.

Hoe los je dat op?

Het doet mij denken aan de man die bij kwam en zei:

“Mijn moeder is zo dement, ik kan haar niet meer bereiken. Het heeft geen zin om er naar toe te gaan. Zij weet helemaal niet meer wie ik ben.”

We spraken met elkaar en vooral over datgene wat het met hem deed. Zijn eenzaamheid en onmacht. Het werd helder dat het gevoel van hemzelf was. Maar tegelijkertijd maakte hij zijn moeder verantwoordelijk voor dat gevoel. In feite zoals hij het als kind ook had gedaan. Onbewust.

Het kwartje viel. Hij ging weer naar zijn moeder. Hoefde niets te doen, niets op te lossen, enkel er te zijn, een hand vasthouden, een kopje thee. Hij voelde de verbinding. Woorden waren niet nodig. Moeder hoefde niets meer. Hij kon er gewoon voor haar zijn.

Mijn inspiratie is weer terug. Het voelt een stuk beter. Ik kan er weer tegenaan.

Heb je je al ingeschreven voor de (online) gratis masterclass op 23 november om 13.00 uur?

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen