Knallende ruzie bij Ajax
08 juni 2017 
1 min. leestijd

Knallende ruzie bij Ajax

De hoofdtrainer Bosz stapt op bij Ajax. Volgens het AD was hij zo klaar met vier leden van zijn staf dat hij na maanden van maskeren en slikken en professioneel over zaken heen stappen Van der Sar voor de keuze stelde: zij eruit of ik eruit.

Het is of het één of het ander. Een onhoudbare situatie lossen we vaak zo op. In een conflict zie je geen andere mogelijkheden meer. We vechten of we vluchten. Het is gewoon gewoon. Maar is er iemand die hier wint?

Draagt dit bij aan vertrouwen en aan plezier in de sport? Hoe is het voor de spelers met wie een band is opgebouwd?

Wanneer ik mensen begeleid in de sport of daarbuiten dan zie ik steeds dezelfde patronen, de onmacht die zich vertaalt in een machtsstrijd. Een strijd die geen winnaars kent.

Wanneer je wilt leren voetballen, dan leer je de spelregels, je zorgt dat je een bal hebt, een veldje en een trainer die je het kan leren.

Conflicten oplossen is een totaal andere tak van sport. Het heeft andere regels. Het vraagt een andere techniek. Maar ook dat is te leren, wanneer je een oplossing wilt waarmee iedereen tevreden is. En wanneer je ook bereid bent aan je te laten bijdragen.

Dat lijkt allemaal logisch, maar het is niet zo simpel. We hebben nu eenmaal de neiging om conflicten op te lossen op onze eigen manier. We willen het graag zelf bepalen. Dat is ook de beste manier, denk je. Tenslotte ben je dat gewend en daarmee heb je ook succes gehad.

Noem het voetballen met rechts. Dat gaat je gemakkelijk af, dat kun je, dat is vertrouwd. Maar je wint niet wanneer je niet scoort. En zo is het ook met conflicten. Wanneer je het niet oplost, dan wordt het tijd iets anders te doen. Ik noem dat “schieten met links”.

Dan kun je natuurlijk zeggen dat je dat niet kan, dat je dat niet wilt, dat je dat niet ziet zitten, dat je het altijd anders hebt gedaan, etc. Maar dan leer je nooit hoe het is om het anders te doen. Dan ervaar je nooit dat je misschien wel kunt scoren met links. Dat je kunt winnen. En ook nog samen.

Wanneer je een oplossing wilt waar je allemaal tevreden mee bent en je bent bereid te luisteren en aan je te laten bijdragen, dan hoor je misschien wel iets waar je ook echt iets aan hebt. De mogelijkheid om met links en rechts te schieten. Zo creëer je meer kansen om te scoren en samen te winnen. Dan wordt voetbal weer gewoon een strijd om de bal.

Ik leer je graag te schieten met links 🙂

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen