Onderhandelen om een stem te winnen
06 december 2018 
in Blogs
1 min. leestijd

Onderhandelen om een stem te winnen

 

Onderhandelen hoort bij ons. Dat leer je al als klein kind.

Als ik de tafel dek krijg ik dan een koekje?

Het leven is geven en nemen. Voor wat hoort wat.

En zo gaat het overal. Thuis, op je werk en ook in de politiek. Zo begreep ik dat er in Engeland een “whip” is die de komende tijd gaat proberen mensen over de streep te halen om voor de deal over de Brexit te stemmen. En dat lukt kennelijk alleen wanneer er wisselgeld is.

Ik wil wel voor stemmen, maar dan moet jij….
jij krijgt van mij…., maar dan moet je wel voor stemmen.

Zo is alles te koop en te regelen.
We proberen het best haalbare resultaat te krijgen. En dan moet je wisselgeld hebben of iets kunnen toegeven.

Ik heb dat jaren ook zo gedaan, ook in mijn werk als advocaat. Onderhandelen om een zaak te kunnen schikken. Water bij de wijn doen is gewoon normaal. Net zoals het vinden van  medestanders om mijn gelijk te onderstrepen, om stemmen te winnen. Het hoorde er allemaal bij. Ook het hoog inzetten, om niet te veel te verliezen.

Tot ik ontdekte dat het ook heel anders kan. Dat je echt kunt winnen. Gewoon voor de volle 100%. En dan heb ik het over de deals die je kunt maken door helder te zijn over wat je echt wilt en wat je belangrijk vindt. Anders dan “ik heb gelijk en zo moet het”. Communiceren vanuit belangen in plaats van standpunten.

Het lijkt zo logisch, maar je snapt het pas echt wanneer je het door hebt (zoals Cruijff zou zeggen). Keuzes die je maakt in vrijheid en met je hart zijn de beste wat mij betreft. Die dragen bij aan geluk en welzijn. Ik wil geen compromis meer sluiten waar ik niet achter sta. Niet voor mezelf maar ook niet voor onze klanten. Het past niet meer.

Het is niet eenvoudig. En al helemaal niet wanneer er veel mensen betrokken zijn die allemaal een mening hebben, allemaal gelijk hebben en allemaal willen winnen.

Het is menselijk om voor of tegen te zijn. Zwart of wit te denken. Dat is duidelijk en dan is een eventuele strijd ook logisch en gerechtvaardigd. En al die onderhandelingen eveneens. Maar maakt het verschil? Wie wint er?

Voor mij is dat onbevredigend. Ik wil resultaten die vervullen, die mijn hart raken en de harten van anderen. Dat klopt voor mij:)

En daar kan ik elke dag opnieuw mee beginnen.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen