Zijn er winnaars in het proces tegen Wilders?
24 november 2016 
1 min. leestijd

Zijn er winnaars in het proces tegen Wilders?

Zijn er winnaars in het proces tegen Wilders? Zal het recht zegevieren?

De overheid heeft als taak de vastgestelde rechtsregels te handhaven ter vreedzame regeling van de samenleving. Ik vind dat mooi. Vreedzaam. Het duidt op de woorden vrede en samen. Dat is waar het recht toe dient, daarom hebben we regels met elkaar afgesproken.

Zou dat doel bereikt worden met een uitspraak van de rechter?

Bewust of onbewust spelen alle betrokkenen een wedstrijd tegen elkaar. Ik noem het een machtsstrijd.

Iedereen heeft gelijk vanuit zijn eigen positie. Het OM, de rechter, Wilders, mensen die voor Wilders zijn, mensen die tegen zijn. Net als alle toeschouwers op de tribune in een voetbalstadion weet iedereen hoe de bal gespeeld moet worden. We proberen elkaar te overtuigen.

Iedereen weet wat de beste manier is. De beste manier om vreedzaam te kunnen leven. Maar bestaat dat in de realiteit? Bestaat er zoiets als de “beste” manier van samenleven? Wie bepaalt dat? Is de beste manier dat je kunt zeggen wat je wil zeggen? Bereik je daarmee je doel? Ervaar je vrede en een samen wanneer je mensen uit “jouw” samenleving wil stoten? Anderen met hen opzadelt? Voelt dat goed? Vredig? Of verleg je het probleem?

Onbewust houden we hiermee elke strijd in stand en hoewel de inzet lijkt bij te dragen aan een vreedzame samenleving, houden we met elkaar de onvrede in stand. We verdelen de wereld in voor en tegenstanders, in een wij tegen een zij. Een verloren strijd. Het onderlinge vertrouwen ontbreekt, de wil om samen te leven.

Onder het mom dat het “goed” is voor het land en onze maatschappij rechtvaardigt ieder zijn eigen gedrag. Praten we langs elkaar en niet meer met elkaar. En niemand die echt weet wat goed is. We doen allemaal alsof. Misschien wel omdat we diep in ons hart bang zijn om te verliezen. Bang dat we ook uitgestoten worden en er niet bij horen.

Om uit de impasse te komen is er iemand nodig die opstaat en zegt: “Ik wil het anders! Ik wil er samen uit komen!” Waarom zou je dat doen? Omdat het nu eenmaal veel leuker is om samen te leven. Net als voetbal, dan kun je namelijk winnen. Plezier hebben, geluk ervaren, ervaringen delen, samen lachen en samen huilen. Samen is er zoveel mogelijk.

Download het gratis ebook: “Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet!”

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen