Uitstellen of gewoonweg niet doen
01 december 2016 
1 min. leestijd

Uitstellen of gewoonweg niet doen

Uitstellen of gewoonweg niet doen

Herken jij dat? Je moet iets doen. Je weet ook dat je het moet doen, maar alles in het lichaam verzet zich.
Op het moment van het schrijven van deze blog ben ik samen met mijn zus bezig met een schilderklus. Super leuk om samen te doen. Het knapt enorm op. Alles licht en helder. Nu is het een vrije keuze.

Tijdens mijn studententijd hield ik ook al van schilderen. Altijd was er wel iets om op te knappen in de studentenhuizen waar ik woonde. Vooral in de tentamentijd. Mijn huisgenoten wisten dat ook. Vlak voordat ik een tentamen had, haalde ik bussen verf en kwasten in huis en begon de keuken te schilderen.

“Je hebt zeker binnenkort weer een tentamen?”

“Inderdaad, maar ik moet dit nu echt doen. Het ziet er niet uit. De keuken heeft een opknapbeurt nodig!”
Het is uitstelgedrag. Ik had geen zin om te studeren. Toen was het mij niet zo helder, maar nu weet ik dat ik gewoon bang was om te falen. Sterker nog: eerlijk gezegd wist ik wel dat ik het niet zou halen. Dus waarom zou je er dan aan beginnen. Onzin natuurlijk, maar toch was er iets in mij dat sterker was. Rationeel wist ik dat ik het best wel zou kunnen. Als ik maar zou studeren. Maar dat deed ik juist niet, of te weinig op dat moment dat de keuken weer een schilderbeurt nodig had.

Uiteindelijk wrong ik mij dan in allerlei bochten en studeerde op het laatste moment toch maar wat en haalde dan een 6. Zoveel stress voor een 6, maar die 6 was tegelijkertijd ook weer het excuus om de volgende keer precies hetzelfde te doen.

Het vreemde mechanisme is dat je weet dat je het anders zou moeten aanpakken, maar het toch niet doet. Ik zie dat veel om mij heen. Mensen die weten dat roken slecht is, drank, te weinig bewegen, eten, noem maar op. Toch veranderen we het niet. Iets in ons is sterker, waardoor we er aan vast houden.

Ik ben benieuwd of jij dit ook herkent bij jezelf? Herken jij ook de excuses om zaken uit te stellen of gewoonweg niet te doen? Wil je het delen in de ruimte hieronder. Heel graag.

Wil je meer weten over dit automatisme en tools om het te doorbreken? Welkom in de gratis online masterclass op 8 december om 16.00 of 20.00 uur. Klik hier voor meer info en aanmelding.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen