Vijftig tinten grijs
18 februari 2016 
1 min. leestijd

Vijftig tinten grijs

De man en vrouw zaten tegenover mij. Beiden succesvol, hoog opgeleid. Sex speelde een belangrijke rol in hun relatie. Maar voor hem was het haast een obsessie. Zij had er duidelijk genoeg van. “Ik moet maar klaar liggen voor hem, hij is totaal geobsedeerd. En dan ook nog de SM. Voor hem kan het niet gek genoeg zijn.”

Ik vind mezelf bleu. Ik heb “Vijftig tinten grijs” nog niet gelezen. Misschien moet dat vakliteratuur worden. Want ik keek naar hen beiden en hoorde allerlei termen over en weer gaan waar ik nog nooit van gehoord had. Zou ik mij moeten specialiseren in deze tak van sport om er over mee te kunnen praten? Wat een gedoe. Het maakte mij wel onzeker. Ik raadpleegde een bevriende collega en verzuchtte: “Is dit de wereld?” Hij zei: “Ja dit is de wereld. Dit is wat mensen doen.” Het drong tot mij door. Het hoeft niet van mij te zijn. Ik hoef het er niet mee eens te zijn. Het is wat mensen doen. Gewoon menselijk. Met dat besef kon ik verder.
Gelukkig hoef ik als mediator niet vakinhoudelijk te zijn. Dat maakt dit vak zo mooi. Bouwvakkers hebben verstand van de bouw, artsen van medicijnen, onderwijzers van het onderwijs. Ieder zijn kunde en talent. En ik hoef dat talent niet te hebben om mensen weer op één golflengte met elkaar te brengen. Mijn talent is angels er uit halen, zodat mensen zich weer vrij en tegelijkertijd verbonden voelen met elkaar. Dan is alles altijd weer mogelijk. Dan spreken zij weer dezelfde taal en zijn ook in staat een oplossing te vinden waar zij allebei tevreden mee zijn.
Dus ik keek opnieuw naar hen. En ik kon zien dat wat ze ook zeiden over alle vijftig tinten, dat zij allebei gelijk hadden. En vanuit deze rust kon ik gewoon verder. Ontroert toen zij beiden aan het einde van de gesprekken elkaar konden erkennen voor alle liefde die zij voor elkaar hadden. Zij zei: “dank je wel dat je elke dag een sinaasappeltje voor me klaar maakt”. Hij was geraakt omdat zij hem had gezien. Er was verbinding op een andere manier, een diepere laag. Daar is geen strijd, daar is geen macht of onmacht, daar is alles mogelijk en wordt oud zeer geheeld. Daar wint iedereen.

Download het gratis ebook: “Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet!”

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen