We willen toch hetzelfde?
13 oktober 2016 
1 min. leestijd

We willen toch hetzelfde?

Max verzuchtte deze week: “Mijn ene collega gaat over een jaar met pensioen en zit zijn tijd uit. De andere collega zit midden in een scheiding. Alles komt op mij neer. En ik heb daar echt geen zin meer in! We hebben een audit en allemaal extra werkzaamheden.  Het is niet de eerste keer dat ik moet opdraaien om werkzaamheden van anderen op te knappen. Mensen nemen hun verantwoordelijkheid niet. En mijn leidinggevende zegt niet te weten hoe dit op te lossen. Soms wil ik gewoon vertrekken, maar ik kan niet zo maar weg. Ik heb ook nog een gezin!”

Frustraties als deze zijn dagelijkse kost.
Max gaf aan dat hij het allemaal in zijn eentje ging oplossen. Hij was ervan overtuigd dat hij zijn collega’s ook niets meer kon vragen. Hij verzandde langzamerhand in moedeloosheid en raakte met de dag vermoeider. Hoe los je het op? Met begrip wordt het werk niet gedaan, met boosheid evenmin.
Toen Max bewust werd van zijn eigen rol in deze impasse, klaarde zijn gezicht weer op. Hij gaf toe dat hij zijn collega’s al had afgeschreven. Daarmee nam hij zelf ook geen verantwoordelijkheid meer om de kwestie aan te kaarten. Hij ging ervan uit dat het echt waar was dat zijn collega’s niet mee wilden werken. Hij had het  alleen niet gevraagd.

Bij Max viel het kwartje. “Je hebt gelijk. Ik ga het anders aanpakken. Ik denk steeds dat zij niet geïnteresseerd zijn in mij, maar ik vraag het niet eens. Sterker nog ik ben helemaal niet geïnteresseerd in hen. Terwijl ik zelf ook een scheiding heb meegemaakt!”

In plaats van af te wachten en zelf slachtoffer van de situatie te worden, kon Max weer verder. Met praktische tools en positieve energie aan de slag met zijn collega’s. Met succes. Alles werd weer bespreekbaar. Het leek inefficiënt, maar het werkte zoveel productiever. Max voelde zich gehoord maar was op zijn beurt ook in staat om zijn collega’s weer te betrekken bij het werk, door ook oprecht naar hen te luisteren.
Werken werd eenvoudigweg weer leuker, voor allemaal. Niet om je tijd uit te zitten, of als een noodzakelijk kwaad om je brood te verdienen, maar als een kans om  te groeien, je te ontwikkelen, en samen lol te beleven.

Zelfs Donald en Hillary kunnen het! Succes verzekerd!

Wil  je ook tips om lekker, met plezier en ontspannen samen te kunnen werken? Schrijf je in voor de gratis masterclass.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen