Zelfmanagement

Diep in mijn hart is het altijd helder en duidelijk. Dan weet ik wat ik wil, het voelt goed. Ik ben in staat keuzes te maken die kloppen. Maar soms is het niet helder, dan is er ruis op de lijn. Het voelt niet goed. De angel is er dan niet uit, de blokkade is niet weg. Dan weet ik het niet. Goed bedoelde adviezen helpen niet. Het komt niet over. Terwijl het voor een ander zo voor de hand lijkt te liggen om iets op een bepaalde manier te doen.
Herken je dit bij jezelf? En zie je het bij anderen? Wat doe jij om helderheid te krijgen? Hoe reageer je op anderen, wanneer je iemand ziet worstelen met iets?
We proberen de verantwoordelijkheid meer en meer bij mensen zelf te leggen en dat is ook mooi. Je eigen regie over je leven, je eigen welzijn. We noemen het “zelfmanagement”. Mensen zelf keuzes laten maken en verantwoordelijkheid laten nemen voor hun eigen welzijn. Maar hoe krijg je het voor elkaar wanneer het niet helder is. Wanneer je weerstand voelt? Het is eenvoudig om anderen de les te lezen of adviezen te geven: “het is niet goed voor je gezondheid, deze baan, deze relatie, stop er toch mee, doe dit, doe dat..” Goed bedoeld, maar veelal is het als een schot hagel. Het schiet zijn doel voorbij.

De kunst te communiceren op een wijze die verschil maakt begint bij mij. Mijn kijk op mensen, maar ook op mijzelf, bepaalt hoe ik mij gedraag, hoe ik communiceer. Wanneer ik goed kijk en luister dan herken ik mijzelf in anderen. Dan herken ik mijn eigen onverantwoordelijkheden, besluiteloosheid, mijn eigen gedrag, mijn oordelen. Gewoon menselijk. Wanneer ik dat echt accepteer in mijzelf, dan voel ik mij verbonden en ben ik in staat anderen te helpen zichzelf te managen op een natuurlijke en effectieve wijze. Dan stroomt het, dan communiceer ik op één golflengte. Ik ervaar vrijheid en voel verbinding. Dan communiceer ik effectief en bereik ik mijn doel: mensen tevreden de deur uit met een oplossing die zij zelf kiezen. Niet omdat het moet of goed is, maar omdat het mogelijk is.

Wil je ook weten hoe je de angel er effectief uit haalt? Je bent welkom: 16 april of 20 mei. Meer info en inschrijven klik hier.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen