Het geheim van een succesvol team
21 juli 2016 
1 min. leestijd

Het geheim van een succesvol team

Wat maakt dat je als team succesvol bent? Ik vraag dat regelmatig aan de teams waarmee ik werk. En dan gaat het over: vertrouwen, samenspelen, elkaar iets gunnen, communiceren, er voor elkaar zijn. Het lijkt zo vanzelfsprekend. We weten allemaal hoe het moet. Alleen wanneer het niet werkt, dan is er een probleem. Maar wat is eigenlijk het probleem? En hoe los je het op?

In de finale van het EK voetbal tussen Frankrijk en Portugal raakte sterspeler Ronaldo geblesseerd en moest het veld verlaten. Een ogenschijnlijk drama voor Ronaldo zelf, maar ook voor het team. Was het per ongeluk of hadden de Fransen de opdracht om hem uit te schakelen? Ik heb geen idee, maar het feit was er.

Interessant vind ik het menselijke mechanisme van de spelers en het effect daarvan op het team. Hoe gaan zij het op pakken? Hoe gaan zij met deze tegenslag om? En hoe is het voor de Fransen, wanneer zij –om te winnen – misschien wel net iets te hard een bepaalde sliding hebben gemaakt. Zou het goed voelen? En wat is de impact daarvan op hun spel? Op het vertrouwen in elkaar?

Ieder individuele speler maakt zijn eigen keuzes. In elk moment van het spel. Het voelt misschien niet als een keuze. Het overkomt je immers. Toch heb je een keuze.

Een keuze om te voetballen in het vertrouwen om te winnen zonder Ronaldo,
of te voetballen in de angst om te verliezen omdat Ronaldo niet mee speelt.

Dat is voor mij het geheim van een succesvol team. Een team dat zegt: ik wil voetballen, samen, met elkaar. In vertrouwen op eigen kracht en kunde.

Ik vond het mooi om te zien dat Portugal niet afhankelijk was van Ronaldo. En Ronaldo was wel de man op de bank, maar zijn betrokkenheid met het hele team bleef zichtbaar. Dat is voelbaar voor het team, denk je niet? Voor mij in ieder geval wel. Dat is winnen en dat doe je samen.

Wat is voor jou het geheim van een succesvol team? Ik hoor het graag!

Inspiratievideo: https://www.facebook.com/brightvibes/videos/vb.341625486024097/547454812107829/?type=2&theater

 

Download het gratis ebook: “Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet!” 

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen