Opgeruimd het nieuwe jaar in
07 januari 2021 
in Blogs
3 min. leestijd

Opgeruimd het nieuwe jaar in

Soms word je ‘gedwongen’ om op te ruimen. Bijvoorbeeld bij een ontslag of overlijden. Het huis moet leeg, de inboedel moet worden opgeruimd. Je neemt afscheid van het oude.

Ook Donald Trump moet ruimte maken voor Joe Biden. Het is niet eenvoudig om verlies te accepteren. De overwinning smaakte ooit zo goed. Hoe moeilijk kan het zijn om terug te komen op een éénmaal ingenomen standpunt. Het lijkt zo voor de  hand te liggen, toch is het dat niet.

Het democratische spel wordt gespeeld volgens de regels die daarbij horen. Net als voetbal. Ik nodig je van harte uit om te kijken naar de overeenkomsten.

We willen allemaal winnen. Waarom? Het voelt zo goed!

Toch weet je ook dat je kunt verliezen. Het hoort bij het spel. En dat maakt het spel ook zo leuk.

Stel dat je altijd zou winnen, en dat dat van te voren vast staat. Voor 1 jaar of 100 jaar. Dan wordt het saai. Dus dat willen we niet.

Maar wat is dan het probleem met verliezen, als je weet dat dat er bij hoort?

Als je mij al een tijdje volgt dan weet je het antwoord. Het is het gevoel. Het voelt eenvoudigweg niet goed om te verliezen.

En dat is een universeel probleem wat heel herkenbaar is bij ieder van ons. En dat probleem is en blijft tegelijkertijd persoonlijk.

Je gevoel is altijd van jezelf. Of je wint of verliest. Het maakt de realiteit niets uit. Het is wat het is. Hoe jij je daar bij voelt is jouw ‘probleem’.

Maar is dat wel een probleem? Of is het gewoon een teken dat je leeft?

Voor mij is het een signaal van mijn lichaam dat er iets speelt wat aandacht nodig heeft. Je kunt het negeren. Je kunt er ook naar luisteren.

Positieve gevoelens zitten je nooit in de weg. Het gaat om de gevoelens die je liever niet hebt.

Natuurlijk is het eenvoudig om met je vinger naar een ander te wijzen. Je hoeft maar naar CNN te kijken of in je eigen familie. We doen dat automatisch, alsof een ander jouw gevoel kan oplossen. We staan er niet bij stil. Helaas. Maar wat een goed nieuws wanneer je weet hoe je dat zelf kunt doen!

Het gaat niet vanzelf, maar als je het door hebt, wordt het leven een stuk eenvoudiger en mooier. Je hoeft niet te vechten, niet te vluchten. Je weet precies wat te doen, dat wat klopt voor jou.

Je kunt beginnen met opruimen. Maak plaats, creëer ruimte voor iets nieuws.
Clean your house is clean your mind.

Niet altijd eenvoudig dat geef ik toe. Daarom is het zo belangrijk om alle obstakels (fysiek en mentaal) op te ruimen die in de weg zitten. Dat kan sneller dan je denkt, wanneer je weet waar de schoen wringt en hoe je dat kunt doen. Lees meer in mijn boek Opgelost!

Ik herinner me nog goed de noodzaak van opruimen, toen mijn moeder was overleden. We moesten haar huis leegmaken en alles opruimen. Het was nodig en onvermijdelijk. De realiteit begrijp ik wel. Maar alles heeft een verhaal. Het overlijden, afscheid nemen van een dierbare, allemaal emoties die herinneren aan gebeurtenissen uit het verleden.

En daarbij ook nog het verhaal van mijn moeder die ons op het hart had gedrukt dat er niets weg mocht. Dat we alles moesten bewaren. Alleen dat al maakte dat ik mij schuldig voelde bij elk potje of pannetje dat ik in mijn handen had. Zelfs boos en recalcitrant alleen al door die opmerking.

Wat moet je bewaren en waarom eigenlijk? Om de herinnering? Om te kunnen vasthouden aan iets wat er niet meer is? Is dat mogelijk? En heb je daar die spullen voor nodig?
Het is een boeiend proces. Elke keer weer opnieuw wanneer je geconfronteerd wordt met een situatie waarin je het gevoel hebt te verliezen. Of je schuldig voelt wanneer je ervoor kiest om iets niet te bewaren:)

Wanneer je deze gevoelens in de kern begrijpt dan is er zo veel te winnen. Dan gaat het niet meer om de angst te verliezen. Dan is er vrijheid en dan stroomt het. Dat draagt bij aan jouw geluk en dat van anderen.

Zo kon ik samen met mijn zussen lachen en huilen tijdens het opruimen. En tegelijkertijd knopen doorhakken. Weggeven wat we konden weggeven, weggooien wat weg moest.  En houden wat we echt wilden houden.

Je wilt het verleden niet mee nemen als een last. Je wilt ruimte voor een toekomst vol mogelijkheden. En de liefde voor mijn moeder wordt er niet minder om, sterker nog het versterkt dat gevoel. Met of zonder potten of pannen. Het heeft met de liefde zelf niets te maken.

Sterven is nodig om nieuw leven te laten ontstaan. Opruimen helpt daarbij. Het geeft ruimte en lucht. Het maakt je hoofd leeg. En het kan elke dag. Niet omdat het moet, maar gewoon voor dat lekkere positieve en opgeruimde gevoel dat het je geeft. Dat dient jouw geluk. Dat verdien jij!

Ik zou het fantastisch vinden wanneer jij jouw opruim tips hieronder wilt delen. Zo delen we de positieve energie en een opgeruimd gevoel. Een mooi begin van dit jaar!
Op jouw geluk!

PS. Op 12 januari kun je nog meedoen met de speciale workshop: back in charge die ik gratis geef. Twee uurtjes lekker opruimen om het nieuwe jaar met vertrouwen te leven, zoals jij dat graag wilt. Je kunt je hier aanmelden.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen