Nieuwe ronde nieuwe kansen?
23 maart 2017 
2 min. leestijd

Nieuwe ronde nieuwe kansen?

Het past bij het jaargetij om het oude op te ruimen, zodat het plaats kan maken voor het nieuwe. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Fysiek je huis opruimen, je werkplek of kantoor. Het ruimt op en het voelt gewoon goed.

Dat weten we wel, toch lukt het niet altijd. Er zijn zoveel redenen om iets niet te doen. Welke redenen heb jij of herken jij?

 • het is niet belangrijk
 • het komt nu niet uit
 • het mag niet weg
 • ik heb het nog nodig
 • ik heb het veel te druk
 • etc

Allemaal heel normaal en menselijk. Maar daarmee blijft het ook zoals het is. Wil je het anders dan betekent dat je in actie moet komen.

En voor het oplossen van problemen is het niet anders. Met de wil om het op te lossen naar tevredenheid van alle betrokkenen, zet je al een eerste stap naar een oplossing waar je ook echt 100% tevreden mee bent.

Daarna kun je ook aan de slag met het opruimen van al datgene wat in de weg zit. Ik noem het de ruis van de lijn halen. En dat is heerlijk, dan kan het oude plaats maken voor een nieuw begin. Zonder dat de ballast uit het verleden in de weg zit.

Het is enerzijds een zeer eenvoudig, anderzijds hebben we ook genoeg redenen om het vooral niet te willen opruimen en op te lossen:het is niet mijn schuld

 • ik kan er niets aan doen
 • ik heb alles al geprobeerd
 • het lost toch niets op
 • de tijd zal de wond wel helen
 • etc

Onbewust houd je daarmee het onderliggende probleem in stand. Het ruimt niet op. En er komt dus ook geen ruimte voor iets nieuws. Niets mis mee. Gewoon menselijk, maar mijn ervaring is dat alles wat niet is opgelost, alleen maar blijft zeuren en de bron is voor een volgend probleem.

Je kunt natuurlijk scheiden of een andere baan kiezen, maar is het echt nieuw?

Klopt het dat je de oude ballast gewoon mee neemt?

Ik zie het elke keer weer en herken het ook bij mijzelf. Ooit had ik een arbeidsconflict. Ik dacht nieuwe baan, nieuwe kansen. En dat was enerzijds ook zo, maar anderzijds speelde het onopgeloste oude issue elke keer weer een rol. In de contacten met mijn oude werkgever was ik altijd gespannen en op mijn hoede. En niet alleen met hem. Totdat ik ontdekte dat ik het echt kon oplossen, zelf.

Deze ontdekking heeft zo veel veranderd voor mij. Conflicten oplossen zonder wetboek is een verademing. En persoonlijk vind ik dat het mooiste wat er is. Voor mijzelf allereerst. Vrijheid. Maar dan wel echt. En dan bedoel ik dat het geen issue meer is. Dat het contact ontspannen is, dat er niets meer in de weg zit. Dat is winst, voor mij en voor anderen.

Dan voel je de lente, dan krijg je het gevoel dat alles weer mogelijk is. Een oneindig kleurenpallet waaruit je kunt kiezen. Dat wens ik een ieder.

Op het leven en jouw geluk!

Lezing bijwonen?

Dat kan op 30 maart om 20.00 uur in Assen, meer info en aanmelden klik hier.
Als altijd: vol inspiratie, praktische tips en ruime gelegenheid om al je vragen te beantwoorden.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen