Opruimen!

Herken je dat gevoel wanneer je iets opruimt? Gewoon prettig, toch?! Opruimen geeft ruimte. Het woord spreekt voor zich. In mijn blog van vorige week schreef ik over de jurk van mijn zus. Eén ding en de energie die mij dat jaren heeft gekost door het te bewaren, omdat ik mij schuldig voelde wanneer ik het weg zou doen en mij schuldig voelde dat ik de jurk niet had gedragen. De lose-lose situatie die ik zelf in stand heb gehouden, zonder dat ik er erg in had. Ogenschijnlijk gaat het nergens over maar ondertussen kostte het energie, positieve energie.

Wanneer we een conflict met iemand hebben dan kost dit ook energie. Wanneer ik aan mensen vraag wat het issue hen kost, dan krijg ik stevast te horen:

“Het kost mij bakken vol energie”.

Het is standaard! Het is menselijk. Niet te meten, maar zo werkt het wel. Vaak nemen we dat voor lief. Je kunt het niet veranderen. Het is de realiteit. Je hebt er mee te leven. En zo wen je er ook aan. De familieleden die je misschien niet meer ziet. Het gevoel van er alleen voor te staan, na een ontslag of een scheiding. De targets die je moet halen, de werkdruk die nu eenmaal zo hoog is. En zo rennen we maar door. Ooit zal het beter worden. Maar ooit bestaat niet. Ooit is nu. En nu kan het anders. Wanneer je dat ook wilt. Het vraagt wel wat van je. Dat je even stilstaat. Even bewust wordt van wat er zich allemaal afspeelt in je hoofd, de lijstjes die je “moet” afwerken. Van wie moet je dat?

Stel dat niets moet, helemaal niets. Dat het mag. Dat je je leven mag invullen zoals jij dat wilt. Wat zou er dan mogelijk zijn? Hoe zou het zijn om ruimte te maken voor jezelf?

Fysiek opruimen helpt daar enorm bij. Pak gewoon lekker iets aan. Maak een afspraak met jezelf wat je wilt doen en wanneer je dat gaat doen. Dat zijn de beste afspraken. Niet omdat een ander het jou oplegt, maar omdat je dat zelf wilt. En wie weet zijn er wel mensen om je heen die je willen helpen. Mooie gelegenheid ook om iemand te vragen. Niet omdat zij moeten helpen, maar misschien willen zij dat wel.
Gewoon voor de fun. Zo kun je opnieuw ervaren hoe prettig het is om samen iets te doen. Iets voor elkaar te kunnen betekenen. Het kan zo simpel zijn.

Fysiek opruimen maakt je hoofd lichter en geeft ruimte. En al helemaal in deze tijd. Ik vind dat heerlijk. En terwijl ik opruim, bedenk ik mij wat allemaal niet af is, wat ik dit jaar had willen doen. Er is altijd wel iets wat beter kan, wat niet goed genoeg is, waar ik onvrede ervaar. En ook dat kan ik opruimen. Elke dag opnieuw een kans om vrede te sluiten met mijzelf. Het leven te accepteren precies zoals het is. Ik kan mijzelf en anderen vergeven voor alles wat ik fout vind. Niet omdat het moet, maar omdat het mogelijk is. Alle seizoenen, alle jaren, alle dagen. In die ruimte voel ik mij vrij en verbonden en heb ik bakken vol positieve energie.

Freedom to be me.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen