STOP met oplossen
07 februari 2019 
in Blogs
2 min. leestijd

STOP met oplossen

De methodiek van transformatieve conflictoplossing is overal toepasbaar. Overal waar mensen zijn, zijn conflicten. Zo ook in de sport.

Onlangs was ik te gast voor een lezing bij een golfclub. Mooi om te horen dat de sporters hun “mentale handicap” willen verbeteren.

 

Herken je deze situaties of de gevoelens van frustratie en onmacht?

  • Tijdens de training lijkt alles te lukken. Maar eenmaal op de baan ziet alles er anders uit en voel je je onzeker.
  • Je wilt afslaan, maar voelt een enorme druk. Je piekert over je slag, over de mensen die toekijken, over de score en dat je straks nog iemand moet terugbellen.
  • Tijdens de wedstrijd ben je gespannen en je weet eigenlijk niet waarom. Tenslotte is het een spel en zou je moeten genieten.
  • Je hebt te lang last van een tegenslag. De bal die in het water of het bos terecht komt. Je baalt enorm en de volgende afslag komt er al weer aan.
  • Je ergert je aan de mensen die zich niet aan de regels of aan afspraken houden.

Waarschijnlijk weet je nog wel meer voorbeelden te noemen. En herken je de impact die een gemiste bal kan hebben ook in andere sporten.

En misschien herken je het ook wel buiten de sport.

Wees gerust. Het is normaal en menselijk. Aan de techniek kun je wel iets verbeteren. Maar hoe zit het mentaal?

Invloed van emoties

Wat is de invloed van al die emoties op je spel en hoe kun je daar mee om gaan op een manier dat je de leiding niet verliest over je eigen spel. Toen ik nog fanatiek hockeyde loste ik dit op door harder te trainen en te rennen. En ik zie dat nog steeds overal om me heen. Natuurlijk is dat ook belangrijk maar wanneer je ontspannen kunt spelen, dan is er zoveel meer mogelijk om te winnen. Op alle fronten.

Dat is de kunst.

En gelukkig is dat te leren en dat begint met bewust te worden wat er allemaal speelt. Je kunt vechten tegen frustraties, je kunt er overheen walsen, je kunt doen alsof het er niet is, maar je kunt er eenvoudigweg niet om heen. De bottom line is dat het niet goed voelt.

Wanneer het niet goed voelt dan ervaren we dat als een probleem. Een probleem dat opgelost moet worden. Wanneer je je erover beklaagt dat het maar steeds niet lukt dan zijn er tal van mensen die je willen helpen. Allemaal goed bedoelde adviezen die meestal geen enkel verschil maken. Bij de volgende gelegenheid doe je het gewoon weer. Heel hardnekkig.

Stop met het te willen oplossen is een mooie eerste stap. Voel wat je voelt. Accepteer dat je je zo voelt. Haal diep adem.

Het mooie aan het spel is dat je op de baan staat en dat je nergens anders bent. Je hoeft geen rekeningen te betalen, geen kinderen naar school te brengen, de was niet te doen, geen lastige klanten te bellen, je hoeft niet te koken, het gras niet te maaien, etc…
Het enige wat je hoeft te doen is de bal een meter verderop in de hole te slaan. Als je nergens anders aan hoeft te denken dan kun je je op het nu concentreren. Haal diep adem. En ga weer door. Want nu gebeurt het.

Hardnekkige problemen
En wanneer je echte duurzame oplossingen wilt dan kijk ik graag een keer met je mee naar die hardnekkige patronen en hoe je die kunt doorbreken. Voor meer plezier en vertrouwen in jezelf en het spel. Dat is win-win op alle fronten. En daarmee kun je ook een enorme bijdrage zijn voor anderen. Stop met oplossen. Niet uit onverschilligheid, maar uit betrokkenheid en respect.

vanharte@wel-com.nl

 

Wil je meteen aan de slag?

Doe dan mee aan de TOPsport online training (mentale training & coaching). Voor mentale winst en meer plezier, voor sporters, begeleiders, ouders, jeugd, scheidsrechters, trainers, mensen die meer uit het spel en het leven willen halen, op een relaxte manier:)

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen