Wat kies jij?

Verkiezingen. Het lijkt zo eenvoudig. Je kiest voor een partij en je hoopt dat deze partij wint. Of je kiest voor een persoon, in de hoop dat hij/zij jouw belangen het beste kan behartigen.

Weet jij waar de verschillen zitten? Ken jij alle partijprogramma’s. Ik vind het lastig. Kies ik voor de één dan lijkt het alsof ik tegen de ander ben. Dat wil ik helemaal niet. Als mediator heb ik ontdekt dat het beste resultaat wordt bereikt wanneer je doet wat goed is voor jezelf en de ander. En wie doet dat het beste? Geen idee.

Ik merk dat mijn voorkeur meer en meer uit gaat naar mensen die tegenstellingen kunnen overbruggen, die voorbij de verschillende standpunten naar de gemeenschappelijke belangen kunnen kijken. Die oog hebben voor de mens zelf. De mens achter de standpunten. Mensen zoals jij en ik, die het gewoon goed willen hebben met elkaar.

Ik zoek mensen die kunnen luisteren, die begrijpen, die het verschil kunnen maken. Geen gepolder, geen compromis of een schikking waar je niet achter staat. Maar ik ken al die mensen niet. Is er iemand te vertrouwen? Ben ik zelf te vertrouwen in de keuze die ik maak? Doe ik het wel goed als ik op die ene man of vrouw stem? 

Is het beter om niet te stemmen? Ook dat is een keuze.

Maar welke keuze ik ook maak. Ik heb enkel zeggenschap over mijn eigen handelen. Ik heb geen zeggenschap over datgene wat anderen doen, ook al stem ik op een bepaalde persoon of partij. Ik kan enkel een stem uitbrengen. Meer is het niet. Minder ook niet. 

Het is aan mij of ik van dit stemrecht gebruik wil maken. Niemand die mij kan dwingen om het te doen. Wat wil ik?

Ik kies er voor om gebruik te maken van dit recht. En ook al is de invloed gering. Ik wil het toch uitoefenen en ik kies er tegelijkertijd voor om degene op wie ik stem gewoon te vertrouwen. Iedereen doet zijn best naar de inzichten die hij/zij heeft op dat moment, denk je niet? 

En dan sta ik in het stemhokje en mag een keuze maken. Ik wik en weeg en neem een besluit. Geen idee of het de juiste keuze is. Maar voor nu is dit waar ik voor kies. Intuïtief. Ik noem het een bewuste keuze.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen