Geen verstand van zaken
10 maart 2016 
1 min. leestijd

Geen verstand van zaken

Wanneer mensen niet op één golflengte met elkaar praten, dan is de inhoud niet zo interessant. Belangrijker is dat zij elkaar gaan verstaan. Zowel bij de gemeente als de aannemer werken mensen die verstand van zaken hebben. Zij weten wat zij willen, weten hoe zij een weg moeten aanleggen. Welk materieel er voor nodig is, etc. Ik niet. Ik heb werkelijk geen idee. Maar dat hoeft ook niet. Ik leer wel elke keer bij. Zo weet ik nu wat een cunet is. Had er nog nooit van gehoord. Ik vind het ook een raar woord. Kan er niets uit afleiden. Maar zoals gezegd hoef ik dat niet te weten. Belangrijk is dat ik vertrouw op het vermogen van mensen om het zelf te kunnen oplossen. En dat ik vertrouw op mijzelf. En dat is het lastigst. Maar inmiddels heb ik geleerd dat ik niet inhoudsdeskundige hoef te zijn. Wat ik wel moet kunnen is de angel er uit halen. En dat begint met luisteren. En dat is veel moeilijker dan je denkt.

Ogenschijnlijk leek het te gaan over zand en klei, maar niets is wat het lijkt. Onbewust wordt er veel meer gecommuniceerd. Over wat men van elkaar vindt en welke angsten en zorgen men heeft. En wat echt belangrijk is. Het zijn zaken die niet worden uitgesproken, maar wel spelen. Beide partijen hebben gelijk. De standpunten zijn verhard. De patstelling speelt al geruime tijd. Het werk stagneert, de relatie vertroebelt, het kost veel geld. Het klopt wat zij zien. Ieder voor zich. Maar het is niet de hele waarheid.
Mijn taak zit er eigenlijk op wanneer die angel er uit is. Wanneer de betrokkenen zien wat hun eigen aandeel is bij het ontstaan en het in stand houden van de impasse. Dan is er ineens weer begrip. Dan hebben zij mij niet meer nodig. Dan zie ik de mannen communiceren met elkaar in plaats van langs elkaar. Dan denken ze met elkaar mee. Spreken weer dezelfde taal. Daar word ik elke keer weer zo blij van en zij ook. Vol verve praten zij dan over boringen, trekkers en sjofels. Dan is er echt pret rondom het cunet. Heerlijk om daar bij te zijn en geen verstand van zaken te hoeven hebben:-)

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar de betekenis van ‘cunet’? Klik dan hier... Lang leve Wikipedia 🙂

Download het gratis ebook: “Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet!”

 

 

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen